Assistant Trainer Sharing Knowledge – ASK!

Assistant Trainer Sharing Knowledge – ASK!

objavljeno v: Dogodki | 0

Oktobra sva se Liza in Jana, dve nadobudni cirkusantki odpravili na Erazmus+ projekt ASK po novo znanje in ideje ter način dela v tujini. Udeležili sva se prve izmed bodočih petih delavnic projekta, ki sliši na ime ASK. ASK kot Assistant Training Sharing Knowledge; kar v praksi pomeni izobraževanje za že prekaljene cirkuške trenerje in te, ki k temu stremijo.

Prvo srečanje se je odvilo na »cirkuški kmetiji« CircArtive v Gschwendu, Nemčiji. Že sama lokacija je nekaj posebnega. Gschwend je majhna vasica, CircArtive pa ogromna parcela, ki združuje cirkuško šolo s poslopji arene, mnogih šotorov, ki v času najinega obiska niso bili postavljeni, igrišča, hišice za goste, dijaški dom in alpake. V tem krasnem okolju smo preživeli pet dni (14. – 18. oktober) in pod vodstvom dveh krasnih fasilitatorjev, Stevena in Petre.

44439054_2134917556528177_4383886635289280512_o

Izhajali smo iz vprašnj kaj pomeni biti cirkuški trener in kaj asistent trenerja. Preko ugotovitev, kakšen naj bi trener ali asistent trenerja bil, pa smo se preizkusili preko delavnic, iger, druženja, izmenjave znanj ter izkušenj glede na specifično državo, saj smo udeleženci prihajali iz petih različnih držav in vsaj toliko je bilo tudi različnih praks.

Glavna tematika petih dni je temeljila na odgovornostih in nalogah asistenta cirkuškega trenerja ter kako pristopiti k izobraževanju za cirkuške trenerje/asistente. Kasneje smo se razdelili v dve skupini – ena se je poglobljeno ukvarjala z ustvarjanjem kurikuluma za izobraževanje asistentov cirkuških trenerjev, druga pa se je lotila bolj praktično-uporabnih vidikov cirkuške pedagogike. Preizkušali smo se v umetnosti dajanja povratnih informacij (feedbacka), se vživeli v otroško igro in med sabo delili različna znanja. Od litvanskih isštevank do kontaktne improvizacije.

V prostem času smo skupaj trenirali, plezali na drevesa in čohali koze. Za marsikoga je bil vrhunec prostega časa sprehod z alpakami, ki so lahko izziv tudi za »z vsemi motivacijskimi triki podkovane cirkuške trenerje«. V petih dneh smo od začetne nelagodne tišine in ‘small talka’ postali dobri prijatelji, spletli dobre odnose, ki jih bomo v prihodnje podkrepili, se še kdaj obiskali in družili.
Izobraževanja v okviru ASK-a bodo potekala še štirikrat, močno priporočava!

Liza in Jana J

44507719_10215888058851070_1686745742900723712_n

 

*Projekt koordinira Finnish Youth Circus Association (FYCA). Partnerji: Estonian Contemporary Circus Development Centre, Fundacja Miasto Projekt (Poland), Vlaams centrum voor circuskunsten (Belgium), Ass. Giocolieri e Dintorni (Italy), Circomundo (Netherlands), FEECSE (Spain), FFEC (France), CircusWorks (United Kingdom), BAG-Zirkuspädagogik (Germany) in Cirkokrog (Slovenia).

Projekt podpira Erasmus+. *

Dodaj komentar