Mladinska izmenjava »Kdo je moje telo?«

Mladinska izmenjava »Kdo je moje telo?«

objavljeno v: Dogodki | 0

Že četrto leto zapored se je v osrčju slovenske Istre zbrala karavana ljudi iz cirkuških vetrov Italije, Španije, Češke in Slovenije. Dvanajst dni v juliju smo sobivali na Mačjem hribu pri Truškah in si izmenjevali cirkuška, gibalna, gledališka, akrobatska, socialno cirkuška znanja in izkušnje.

Za temo letošnje izmenjave smo si zastavili vprašanja o telesu, identiteti in o družbenem spolu. Izmenjava je potekala preko skupinskih delavnic, dela v manjših skupinah, metodah open space-a in sledenja spontanemu utripu izmenjave.

V začetku izmenjave je društvo Legebitra pripravilo delavnico na temo družbenega spola in diskriminacije. Preko skupinskih aktivnosti in uporabe kreativnih medijev smo odpirali prostor pogovora o spolu, dojemanju spola, naših osebnih izkušnjah na to temo, stereotipih, pričakovanjih in predsodkih, ki se kažejo v vsakdanjem življenju.

Po začetnem spoznavanju in druženju vseh udeleženih nas je tema izmenjave vodila v razmišljanje in ustvarjanje predstave, v katero so bile vključene različne gibalne, akrobatske, ognjene in zračne cirkuške točke. Del predstave so bile tudi točke lokalnih otrok, ki so se na dvodnevnih delavnicah na Mačjem hribu spoznavali z osnovami cirkusa.

Malo turnejo smo začeli v nam že domačem okolju v Truškah, kjer smo poleg predstave izvedli tudi skupnostni dogodek. Predstava je zavzela celotno vas, prišli so ljudje iz sosednjih vasi, jedli smo lokalne dobrote in dan zaključili pod starim hrastom, kjer smo ob polni luni rajali še dolgo v noč.

Mednarodna cirkuška izmenjava se je znova izkazala za dobro prakso na področju vključevanja v lokalne skupnosti, izmenjevanja znanj, skupnega ustvarjanja in sobivanja. Ponovno smo obiskali Azilni dom v Ljubljani, kjer smo z glasno cirkuško parado po hodnikih azilnega doma stanovalce povabili na skupnostni dogodek. Drug drugemu smo pripravili kratke nastope, imeli cirkuške delavnice za otroke in odrasle ter pogostitev.

Po dogodku smo se vrnili na Mačji hrib, kjer smo pred štirimi leti s cirkusom začeli ustvarjati tradicijo povezovanja lokalnega in mednarodnega okolja. Izvedli smo zaključno evalvacijo izmenjave in snovali prihodnje projekte.
Se vidimo drugo leto!

Enja, Mojca in Liza

44

8

40

logotip-movit logotip-erasmus

Projekt Kdo je moje telo? je sofinanciran s strani programa Evropske komisije Erasmus+. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

V projektu sodelujemo Slovensko združenje za cirkuško pedagogiko – Cirkokrog (cirkokrog.com), Giocoglieri e Dintorni – Altro Circo project (www.altrocirco.it), Ambos Mundos (www.st-artclub.eu), FEECSE -Federacion Española de Escuelas de Circo Socio Educativo (www.feecse.net).  

Dodaj komentar